De tarieven voor niet-leden of toeristen staan onderaan deze pagina
Beginners les
Als u nog nooit eerder op een paard heeft gezeten, beginnen de lessen met een aantal privé longe-lessen. Hierbij wordt het paard door de instructeur aan een lange, platte lijn (de ‘longe’) vastgehouden en het paard loopt in een cirkel (in ruitertaal een ‘volte’) om de instructeur heen. 
Er wordt rustig begonnen met stappen, waarbij de ruiter of amazone vertrouwd gemaakt wordt met de zit, de juiste houding en dergelijke. Daarna worden de andere ‘gangen’ aangeleerd; draf en galop. Evenwichtsoefeningen tijdens het rijden zorgen ervoor dat u de juiste balans leert te vinden. Afhankelijk van de aanleg en de vorderingen van de ruiter, kan na een aantal longelessen los in de les meegereden worden. In de groepsles, of (als u daar de voorkeur aan geeft) in een privé les.
 
Dressuurles
Dressuur is de basis van alle andere disciplines zoals springen of carrouselrijden. Bij dressuur leert de ruiter de diverse ‘hulpen’ aan, het aandrukken met de kuiten om het paard in beweging te krijgen of om het van stap naar draf te doen gaan, het opvangen in de mond van het paard met de teugel en het sturen (of ‘wenden’, zoals dat in ruitertaal heet). Het lijkt allemaal heel gemakkelijk als je het zo ziet en vooral als er een goede ruiter op het paard zit, maar elk paard is een individu en heeft zo z’n eigen ‘gebruiksaanwijzing’.
 
Springles
Pas als men de dressuur redelijk tot goed beheerst kan begonnen worden met springles. Springen dient overigens niet alleen om aan concoursen deel te kunnen nemen, maar is ook een belangrijke discipline voor het buitenrijden door geaccidenteerd terrein. 
Bij het springen is het de bedoeling dat de ruiter leert het paard netjes in galop en in de verlichte zit het parcours te laten lopen en passend voor elke hindernis te brengen, zonder het te belemmeren in zijn natuurlijke bewegingen. Dat betekent dat het paard de vrijheid moet krijgen om het hoofd te kunnen bewegen zodat hals, rug- en lendespieren zich kunnen ontspannen voor de sprong, zonder dat de ruiter daarbij zijn gezag over het paard verliest. Genoeg vrijheid om te kunnen springen dus, maar niet zoveel vrijheid dat het om de hindernis heen kan lopen…
 
Prijslijst voor niet-leden / toeristen

Laatste update: 14 juli 2020 13:52
© Manege Bruin 2007